Selecteer een pagina

Weet jij welke informatie je allemaal gebruikt als je beslissingen neemt?  

Heb je het idee dat je optimaal gebruik maakt van alle data welke wordt geregistreerd in alle bedrijfsprocessen? 

De afgelopen tijd is de hoeveelheid data die wordt verzameld enorm gegroeid. Steeds meer processen worden digitaal, en hierdoor wordt er steeds meer opgeslagen. Deze data kun je allemaal gebruiken om je bedrijf te laten groeien door data gedreven te werken. Hiervoor hoef je eigenlijk maar twee dingen te doen: 

  1. Je moet weten welke informatie je nodig hebt. 
  2. Je moet deze informatie toegankelijk maken. Dit kan door een dashboard te gebruiken. 

Ik help bedrijven om hiermee van start te gaan. Daar heb ik me in gespecialiseerd.  

Maar voordat we hierover gaan praten is het veel belangrijker om te weten wáárom je hier als bedrijf mee aan de slag kan gaan. Zeker als je nu denkt: “Ik heb jaren ervaring, ik maak mijn beslissingen op onderbuikgevoel” dan raad ik je aan om even verder te lezen. 

Heb je nu een maandrapportage met alleen financiële cijfers t/m vorige maand? 

Of misschien heb je al wel meer dan alleen financiële informatie. Maar is er steeds opnieuw een discussie over wat het nu eigenlijk betekent, en of de cijfers wel juist zijn? Duurt het lang om beslissingen te nemen omdat er meer discussie is over de rapportage dan over de inhoud hiervan? Of kost het maken van de rapportage zo veel tijd dat er geen tijd meer is voor analyse? 

Is de informatie die je nu hebt voldoende om meteen te bepalen: 

  • Waar staan we nu ten opzichte van onze strategie en doelstellingen? 
  • Gaan we onze doelen halen? 
  • Waar in het bedrijf is extra aandacht nodig? 
  • Welke beslissing moet ik vandaag nemen om mijn doelen te halen? 

Is het antwoord hierop nee? Dan is het tijd om de volgende stap te zetten richting data gedreven werken. 

De voordelen van data gedreven werken is dat je alle informatie welke je registreert binnen je processen ook meteen inzichtelijk hebt en gaat gebruiken om beslissingen te nemen. Doordat je deze informatie overzichtelijk en op tijd ziet kun je ingrijpen wanneer dat nodig is. Of met een gerust gevoel gaan slapen en geniet van je vakantie als alles op rolletjes loopt. 

Omdat het niet haalbaar is dit allemaal met de hand te doen is het handig je dashboard te automatiseren zodat je continu inzicht hebt in de meest recente informatie. 

Om vanuit een situatie waarin je maandelijks een (financiële) rapportage krijgt te gaan naar volledig data gedreven werken is tijd nodig. Ik kan je helpen om de eerste stap te zetten, en vervolgens kunnen we samen steeds een stap zetten totdat je bovenstaande vragen volmondig met JA kan beantwoorden. Zodat je in control bent en je bedrijf kunt laten groeien zonder zorgen, je bezig kunt houden met je (nieuwe) klanten, je (groeiende hoeveelheid) medewerkers en je product of dienst. 

Spreekt dit je aan en wil je hier meer over weten?

Stuur me even een berichtje, dan kijk ik met een frisse blik naar jouw situatie en kijken we samen wat er mogelijk is.