Selecteer een pagina

Dashboard

Vaar de juiste koers met een dashboard

De strategie en de richting van jouw bedrijf zijn duidelijk. Maar lig je nog op koers? Met een dashboard zie je in één oogopslag hoe je ervoor staat en waar bijsturing nodig is. En omdat iedereen dezelfde informatie ziet, gaat het gesprek direct over de inhoud. Jij en jouw collega’s nemen voortaan beslissingen op basis van data.

{

Met een duidelijk doel voor ogen maken we een dashboard dat bij jou past

Een dashboard met de juiste data:

laat in één oogopslag zien of je bedrijf op koers ligt.

geeft iedereen dezelfde informatie, zonder twijfel over de juistheid.

beantwoordt alle vragen over je data.

bespaart tijd door de automatische verwerking van data.

laat altijd de recentste bedrijfsinformatie zien.

In zes stappen een compleet dashboard

1. Kies je graadmeters

Om te weten of je de juiste koers vaart, heb je KPI’s nodig: kritieke prestatie-indicatoren. Graadmeters waarop je invloed kunt uitoefenen, om je uiteindelijke doelen te behalen. Samen nemen we jullie KPI’s door en stellen we vast welke indicatoren jullie in het dashboard willen meten. Een van onze workshops helpt daarbij. Heb je al een dashboard met data in de vorm van bijvoorbeeld een Excel-bestand? Dan kunnen we die eventueel gebruiken als basis.

Wil je hier eerst zelf mee aan de slag? Dan vind je hier mijn stappenplan!

2. Een duik in jullie data

Tijd om data te verzamelen. We duiken in jullie systemen en kijken naar de technische mogelijkheden: welke informatie vinden we op welke plaats? En nog belangrijker: kunnen we de systemen koppelen aan het dashboard?  

Om het dashboard voor alle gebruikers begrijpelijk te maken, schrijven we een aantal definities op. Want ‘omzet’ betekent voor mij misschien iets heel anders dan voor jou. Neem je bijvoorbeeld verzendkosten wel of niet mee in de omzet? We noteren de definities helder en gedetailleerd.  

3. De conceptversie

Ware Koers maakt een eerste conceptversie, bestaande uit een schets, een algemene opbouw en de uitgewerkte definities. Dan volgt de check: we nemen je op sleeptouw door het dashboard. Klopt de informatie en zijn er nog zaken die jullie missen in het dashboard?

4. Dashboard bouwen

We zijn al goed op dreef. Zodra we toegang hebben tot jullie systemen en data, begint het echte bouwen. In een veilige haven natuurlijk: we werken met Microsoft Power BI, tweestapsverificatie, en maken duidelijke afspraken over de verschillende rechten van collega’s.  

We modelleren het dashboard en maken de juiste koppelingen. Het dashboard is makkelijk te lezen vanwege de visueel aantrekkelijke grafieken en tabellen. Zo snapt elke gebruiker wat het dashboard vertelt. Met de leeswijzer wordt het aflezen voor iedereen een fluitje van een cent. 

Tijdens het bouwen letten we altijd op de datakwaliteit. Wat verwachten we te zien in het dashboard en welke cijfers zien we ook echt? Die informatie leidt vaak direct tot operationele verbeteringen. 

5. Testfase

Bij stap vijf komen de gebruikers in actie. Jullie testen het dashboard en beantwoorden een aantal vragen, zoals: 

  • Begrijp ik wat in het dashboard staat? 
  • Kloppen de cijfers in een kleine steekproef met de oude rapportages? 
  • Mis ik nog data die ik wel graag zou zien? 

Zo ontdekken wij of iedereen de data op dezelfde manier interpreteert. We zetten de puntjes op de i en leveren het dashboard op.

6. We blijven klaarstaan

Een dashboard is nooit in beton gegoten. Soms wil je na een tijdje toch extra informatie zien of verandert er iets in de gekoppelde systemen. Met een servicecontract staan wij nog minimaal een jaar voor jullie klaar om vragen te beantwoorden en wijzigingen door te voeren. Is het veranderverzoek een grote opdracht? Dan stuur ik vooraf een prijsopgaaf. Storingen lossen we altijd zo snel mogelijk op.

Geen zee te hoog met de juiste data in je dashboard

“Werken met Nanda was erg prettig.

De samenwerking verloopt vlot en afspraken worden goed nagekomen.

Ons BI model is sterk verbeterd en robuust geworden en de rapportages zien er perfect uit!”

Bas van den Beukel

Buckbootz

“Ik ken Nanda nog van jaren geleden en ik zag dat ze voor zichzelf begonnen was. Wij wilden een dashboard bouwen om betere managementinformatie te verkrijgen om ons team te laten groeien. Toen was de combinatie snel gemaakt.

Nanda heeft ons geholpen met het bepalen van de juiste parameters en heeft hier in korte tijd een heel mooi en overzichtelijk dashboard van gemaakt.

Wij zijn heel tevreden met ons dashboard en hoe Nanda dit heeft aangepakt!”

Michiel Cleeren

Sira Incentives

“Onze samenwerking begon met WaveLapp, waarbij we niet alleen te maken hadden met een data visualisatie vraagstuk, maar ook met enkele technische uitdagingen waarvan we niet zeker wisten of ze opgelost konden worden. Nanda ging samen met ons aan de slag, waarbij ze voortdurend meedacht, flexibel was en haar expertise op een deskundige manier inzette.

Het is nu bijzonder prettig om te zien hoe we dankzij het door Nanda ontwikkelde dashboard snel kunnen schakelen tijdens onze Daily Stand. Wat voorheen als abstracte data werd beschouwd, is nu direct toegankelijk, waardoor we afwijkingen meteen kunnen signaleren. Hierdoor kunnen we proactief handelen, in plaats van pas laat in het proces geconfronteerd te worden met problemen!”

Tim Vissers

WaveLapp

Ik werk sinds een jaar samen met Nanda. Zij heeft mij in laten zien hoe waardevol data is. Ze is een ware Power BI koningin.”

Bas van Goethem

Huisrijk

Even sparren?

Plan een belafspraak in om samen te sparren over een dashboard dat werkt voor jouw organisatie.