Selecteer een pagina

Waar wil je dat je als controller je tijd aan besteedt? Het maken van rapportages, of het analyseren ervan?

Het maandelijks maken van dezelfde rapportage is na een tijdje routinewerk. Informatie vanuit het systeem downloaden, kopiëren, misschien nog wat berekeningen hierbij voegen, plakken in een Excel bestand. Controleren of alles wel goed is geplakt. Draaitabellen verversen. Nog een keer alles controleren. Constateren dat er iets niet klopt… Nieuwe leverancier/klant/productcode/grootboek die moet worden toegevoegd aan een andere lijst. Updaten van die lijst. Nog een keer controleren. Het klopt nog steeds niet. Toch een fout in een formule? ….

Herken je dit? Al deze tijd kun je beter gebruiken om daadwerkelijk naar de rapportage te kijken, vragen uit te zetten in de organisatie en analyses te doen die wél zinvol zijn. Maar daar is na het maken van de rapportage nauwelijks tijd meer voor.

Dit kan ook anders. Door het gebruik van een BI tool zoals Power BI kan het maken van de rapportage worden geautomatiseerd. Dit scheelt tijd, maar dat is niet het enige voordeel.

Door gebruik te maken van een geautomatiseerde rapportage is je belangrijkste informatie altijd inzichtelijk. Je gebruikt informatie rechtstreeks vanuit je systeem. Hierdoor is de kans op fouten aanzienlijk kleiner. De rapportage wordt eenmalig opgebouwd, en goed getest. De gegevens in de rapportage zijn dus altijd gelijk aan de gegevens in je systeem. Ook kun je met meerdere gebruikers dezelfde rapportage inzien zodat je allemaal dezelfde informatie hebt.

De rapportage wordt eenmalig opgebouwd, en goed doordacht. Het nadeel hiervan is dat de rapportage niet snel kan worden aangepast als er veel verandert. Het is slim om eerst in kaart te brengen welke informatie je écht nodig hebt om beslissingen te maken.

Ik kan je helpen bij het in kaart brengen van je informatievraag én bij het realiseren van een goed werkende rapportage.

Wil je hier meer over weten? Plan dan snel een kennismaking in!