Selecteer een pagina

Maak data inzichtelijk

Kleur geeft duiding. Oranje blad vertelt ons dat de herfst er aankomt, bij een groen stoplicht mag je vooruit en door de blauwe strandvlag weet je dat het water schoon is. Bovendien is een grijze wereld maar treurig. Daarom vind je volop kleur in de dashboards van Ware Koers. Ze zijn herkenbaar, makkelijk te interpreteren, vertellen een visueel verhaal en maken data inzichtelijk. We geven tips voor effectief kleurgebruik.

Met kleur in je dashboard: 

    • maak je stuurinformatie toegankelijker; 
    • creëer je draagvlak bij collega’s die minder datageletterd zijn; 
    • vertel je een duidelijk verhaal; 
    • weet je oog direct waar het naartoe moet.

Consistentie

Gebruik altijd dezelfde kleuren voor dezelfde items. Een voorbeeld: doelgroep A krijgt de kleur blauw, doelgroep B wordt team magenta. Door deze kleuren consistent te gebruiken, zien medewerkers ook in een ingewikkelde grafiek dat de kleur magenta iets vertelt over doelgroep B. Dit kun je ook toepassen op productgroepen, taken, omzetwaarden en nog veel meer.

Kleurgebruik dashboard

Voel je thuis in je dashboard met de huisstijlkleuren van jouw organisatie.

Less is more

Elke kleur vertegenwoordigt één onderwerp: hoe meer kleuren je in het ontwerp ziet, hoe meer data worden getoond. Gebruik kleur daarom als graadmeter. Zie je door alle kleuren in jouw dashboardontwerp de regenboog niet meer? Dan toon je te veel verschillende onderwerpen op één pagina en is je dashboard niet meer toegankelijk. Less is more!

Tip: kies voor contrasterende kleuren. Zo is het dashboard ook bij kleurenblindheid en in zwart-wit te lezen.

 

Hé, die kleur ken ik

Met een herkenbaar dashboard zie je in één oogopslag de eerste resultaten. Daarom maken we veel gebruik van stoplichtkleuren. Groen, oranje en rood vertellen elke lezer hetzelfde. Getallen vergelijken is daardoor niet nodig; aan de stoplichtkleuren zie je direct welke onderdelen positief of negatief zijn. Hetzelfde geldt voor het gebruik van symbolen; denk aan vrolijke of verdrietige smileys, en duimpjes omhoog of omlaag.

Kleurrijke schetsen

Onze kleurrijke dashboardontwerpen tekenen we met de hand. Dat bespaart kosten en tijd, waardoor je het ontwerp binnen een aantal werkdagen ontvangt.

Wij helpen je graag met een kleurrijk dashboardontwerp, waarmee al je collega’s uit de voeten kunnen.